<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=347879355772596&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Noua profesie IT

apărută în România

Analist Testare Software

Suntem încântați să îți prezentăm o oportunitate deosebită - noua profesie de Analist Testare Software, cea mai nouă profesie în domeniul IT din România.

Indiferent dacă ești începător în domeniul testării software sau ai experiență, dacă ai absolvit o facultate de profil sau nu, această acreditare este aici pentru a aduce beneficii semnificative pentru cariera ta.

Acreditarea Analist Testare Software reprezintă o recunoaștere oficială a competențelor necesare pentru testarea software-ului, a fost înființată de Academia Testării și este esențială pentru cariera ta de tester software.

De ce este atât de importantă această acreditare? Studiile arată că o bună testare a software-ului este vitaăl în asigurarea calității și performanței produselor software, precum și în menținerea încrederii utilizatorilor în acest domeniu.

În plus, piața muncii din România are o nevoie constantă de tester software cu competențe validate și experiență practică, iar acreditarea Analist Testare Software este un factor decisiv în obținerea și menținerea unui loc de muncă în domeniu.

Academia Testării este singura companie din România care oferă cursuri de formare pentru obținerea acreditării Analist Testare Software. Acesta este motivul pentru care alegând să urmezi cursurile noastre, vei beneficia de cele mai bune și mai actualizate informații și instruire în domeniul testării software. 

Nu lăsa această oportunitate să treacă neobservată! Descoperă cum te poate ajuta noua acreditare Analist Testare Software în cariera ta de tester software!

Noua profesie IT apărută în România

Analist Testare Software

Îți prezentăm cea mai nouă profesie în domeniul IT din România, cea de Analist Testare Software - o oportunitate unică pentru toți cei care își doresc o carieră în această industrie.

Noutatea constă în faptul că, începând din 2022, oricine poate fi tester „cu acte în regulă”, adică va putea încheia contracte de muncă pe poziția de analist testare software. 

Anterior, această profesie era asimilată legal celei de specialist în tehnologia informației, ceea ce pentru mulți software testeri însemna nerecunoașterea competențelor lor la adevărata valoare, atât din punct de vedere profesional, cât și financiar.

Cu alte cuvinte, testerii erau considerați muncitori necalificați din perspectivă legală.

ATS - hero image

Noua profesie IT apărută în România

Analist Testare Software

Îți prezentăm cea mai nouă profesie în domeniul IT din România, cea de Analist Testare Software - o oportunitate unică pentru toți cei care își doresc o carieră în această industrie.

Noutatea constă în faptul că, începând din 2022, oricine poate fi tester „cu acte în regulă”, adică va putea încheia contracte de muncă pe poziția de analist testare software. 

Anterior, această profesie era asimilată legal celei de specialist în tehnologia informației, ceea ce pentru mulți software testeri însemna nerecunoașterea competențelor lor la adevărata valoare, atât din punct de vedere profesional, cât și financiar.

Cu alte cuvinte, testerii erau considerați muncitori necalificați din perspectivă legală.

ATS - hero image
ATS - hero image (1)

Ce s-a schimbat?

În urma demersurilor de lungă durată ale Academiei Testării, a fost acreditată profesia de Analist Testare Software, ceea ce reprezintă o recunoaștere oficială din partea Ministerului Muncii și a Ministerului Educației a competențelor necesare pentru această poziție.

În consecință, companiile vor avea obligația legală de a-i angaja ca analiști testare software pe toți cei care îndeplinesc standardul ocupațional al acestei profesii. Pentru angajați, această nouă realitate legislativă se va traduce într-un mai mare prestigiu profesional și în salarii mai mari.

Ce este standardul ocupațional?

Standardul ocupațional reprezintă un set de sarcini și activități specifice unei anumite meserii recunoscute de lege. Dovada îndeplinirii acestuia este o diplomă de acreditare, obținută de regulă în urma parcurgerii unor cursuri sau programe de formare profesională.

 • Înțelegerea impactului defectelor software
 • Înțelegerea atribuțiilor generale ale unui analist testare software
 • Înțelegerea principalelor metodologii folosite în dezvoltarea software
 • Înțelegerea în detaliu a metodologiei de dezvoltare Agile și a rolului testării software în acest proces
 • Înțelegerea principalelor tipuri de testare funcțională și non-funcțională
 • Înțelegerea procesului de derivare a scenariilor de test
 • Înțelegerea și aplicarea celor mai eficiente tehnici de design ale testelor
 • Execuția planului de testare
 • Procesul de management al defectelor
 • Abilitatea de înlănțuire a etapelor principale din procesul de testare, ca parte a unui flux integrat de muncă
 • Abilitatea de înlănțuire a etapelor principale din procesul de testare, ca parte a unui flux integrat de muncă
 • Înțelegerea și aplicarea tehnicilor avansate de design ale testelor, necesare în soluționarea cerințelor complexe
 • Înțelegerea structurii și a elementelor principale care compun o pagină web
 • Stăpânirea conceptelor de rețelistică de baze necesare pentru înțelegerea funcționării paginilor web
 • Înțelegerea principalelor protocoale de comunicare și a principalelor structuri de mesaje
 • Înțelegerea elementelor principale ce compun o bază de date și stăpânirea comenzilor de bază pentru operarea acestora, necesare în testarea software
 • Înțelegerea și aplicarea elementelor principale și a compenzilor celor mai uzuale de Linux, necesare în testarea software
 • Analiza cerințelor de implementare software
 • Înțelegerea și analiza arhitecturii sistemului software dezvoltat
 • Scrierea de teste pentru a valida cerințele de implementare software
 • Utilizarea tehnicilor de design în pregătirea cazurilor de test
 • Pregătirea datelor de test necesare pentru a rula testele
 • Executarea testelor planificate
 • Ridicarea defectelor întâlnite în timpul execuției într-un mod clar și detaliat
 • Analiza defectelor pentru identificarea cauzei de bază (root cause)
 • Înțelegerea produsului dezvoltat din pct. de vedere business cât și a pieței căreia îi este adresat
 • Înțelegerea comportamentului clienților care folosesc produsul și adaptarea cazurilor de test la acesta
 • Definirea și monitorizarea metricilor relevante de testare
 • Comunicarea și raportarea rezultatelor testării

 

Profesia de Analist Testare Software - recunoașterea care va schimba jocul în industria IT din România.

Florin Manolescu
Florin Manolescu

Co-Fondator, Academia Testării

"Lucrez in domeniul testării de mai bine de 15 ani, iar rolurile de software tester pe care le-am ocupat nu au fost niciodată încadrate în concordanță cu expertiza mea.

Având în vedere rolul crucial pe care îl joacă această profesie în asigurarea calității produselor software, această recunoaștere este o veste excelentă nu numai pentru Academia Testării, ci si pentru întreaga industrie IT din România."

Descoperă cum te poate ajuta acreditarea Analist Testare Software în cariera ta de tester software

Aprofundare

Aprofundare

Înveți să aplici tehnici și metode de testare software, să identifici defectele și să scrii rapoarte detaliate.

7-1

Competențe ridicate

Dobândești competențele necesare pentru a livra produse de calitate în timpul planificat și în bugetul stabilit.

Noi oportunitati in cariera

Noi oportunități în carieră

 Poți ocupa roluri de conducere în echipe de testare sau în cadrul unor proiecte mai mari sau mai complexe.

Cursurile de acreditare Analist Testare Software

Pe parcursul celor șase luni de desfășurare a programului, vei parcurge trei module care îți vor oferi o înțelegere cuprinzătoare a testării software și te vor ajuta să dobândești competențe esențiale în acest domeniu.

Modulul #1
Modulul #1

Inițiere în Software Testing

Modulul prezintă profesia de testare software, noţiunile introductive teoretice şi practice din zona testării manuale funcţionale şi se concentrează pe învăţarea şi aplicarea tehnicilor de testare. Pe parcursul modulului vei putea identifica şi rezolva defecte software în timp real.

Modulul #2
Modulul #2

Advanced Software Testing

Cu o abordare practică, bogată în exerciții, acest modul te învață cum să testezi mai bine și eficient aplicații web și cum să lucrezi cu Linux, Postman și SQL pentru a testa aplicații complexe. Îți vom arăta exemple de bune practici în pregătirea testelor și tehnici avansate de Test Design.

Modulul #3
Modulul #3

Managementul testării software

În ultimul modul, vei învăța să utilizezi instrumente și metode avansate de management al proceselor de testare software, care te vor ajuta să identifici și să gestionezi riscurile, să crești eficiența și să îmbunătățești continuu procesul de testare software.

Obține avantajul competitiv de care ai nevoie

Beneficiile carierei de Analist Testare Software în era post-pandemică

Oportunitati

Oportunități crescute de angajare și promovare

Industria IT înregistrează o creștere continuă, atât în România, cât și la nivel global. Ca tester acreditat, poți profita de acest context pentru a obține job-uri mai bine plătite, care necesită un nivel avansat de cunoștințe.

Flexibilitate

Flexibilitatea locului de muncă

Tot mai multe companii oferă locuri de muncă remote sau hibrid, ceea ce va contribui semnificativ la echilibrul sănătos pe care ți-l dorești între viața profesională și cea personală, respectiv la creșterea productivității.

Mod de lucru

Alegerea modului de lucru

Dacă viața de angajat full time nu ți se potrivește, ai opțiunea de a lucra ca freelancer prin contracte de colaborare sau de a alege job-uri part time sau project based, bucurându-te de flexibilitate și autonomie.

FAQ

Cum se poate obține acreditarea Analist Testare Software?

Acreditarea se poate obține în urma absolvirii programului educațional Analist Testare Software oferit exclusiv de Academia Testării. Suntem prima și singura organizație din România care oferă cursul de acreditate pe noua meserie IT recunoscută de Autoritatea Națională pentru Calificări.

Ce cursuri intră în programul de acreditare oferit de Academia Testării?

Programul educațional Analist Testare Software este alcătuit din 3 module, gândite să acopere toate competențele definite în standardul ocupațional al profesiei. Găsești mai multe detalii despre conținutul lor aici

Sunt tester software, însă nu am absolvit o facultate de profil. Cu ce mă ajută acreditarea Analist Testare Software?

Dacă ești un tester software care nu a absolvit o facultate de profil, obținerea acreditării Analist Testare Software te poate ajuta în mod semnificativ să îți îmbunătățești cunoștințele și abilitățile în domeniu. Această acreditare este dovada faptului că stăpânești competențele din standardul ocupațional al profesiei.

Obținerea acestei acreditări te poate ajuta, de asemenea, la maximizarea șanselor tale de a obține o poziție mai bine plătită și de a avansa în carieră, respectiv îți poate oferi un avantaj competitiv în fața altor candidați la angajare.

În plus, obținerea acreditării Analist Testare Software te poate ajuta la creșterea încrederii în compentețele tale, ceea ce cu siguranță te va ajuta să îți îmbunătățești performanța la lucru și îți va aduce o satisfacție mai mare în carieră.

Sunt tester software și am absolvit o facultate de profil. Cu ce mă ajută acreditarea Analist Testare Software?

Obținerea acreditării de Analist Testare Software poate fi următorul pas important în dezvoltarea carierei tale în domeniul testării software. Cursul de certificare și acreditare Analist Testare Software include un modul special focusat pe managementul testării software. Această parte din curs este gândită să îți ofere cunoștințele și instrumentele necesare pentru a putea planifica, organiza și gestiona procesele de testare software în cadrul companiei tale.

Destinat tester-ilor cu experiență și lead tester-ilor, acest curs te ajută să îți dezvolți abilitățile de planificare eficientă, organizare și comunicare, pentru a asigura livrarea unor produse de calitate în timp util. În plus, vei învăța să utilizezi instrumente și metode avansate de management al proceselor de testare, care te vor ajuta să:

 • identifici și să gestionezi riscurile
 • crești eficiența
 • îmbunătățești continuu procesul de testare software în compania ta.

Crește-ți nivelul de competență și fă primul pas astăzi!

Programează o întâlnire

Ce spun foștii participanți al cursurilor de certificare ISTQB oferite de Academia Testării

“The setup was extremely easy. It had good UX and interface – people knew how to intuitively use it. The channel got popular in the first two weeks."
6307d9e847998b27fc8c1f6d_Mathis Bogen - Headshot

Mathis Bogen

Head of Internal Communications

“The setup was extremely easy. It had good UX and interface – people knew how to intuitively use it. The channel got popular in the first two weeks."
6307d9e847998b27fc8c1f6d_Mathis Bogen - Headshot

Mathis Bogen

Head of Internal Communications

“The setup was extremely easy. It had good UX and interface – people knew how to intuitively use it. The channel got popular in the first two weeks."
6307d9e847998b27fc8c1f6d_Mathis Bogen - Headshot

Mathis Bogen

Head of Internal Communications